Mira'beau
Mira'beau
Mira'beau
Mira'beau

Mira'beau

Hamme

Mirab'eau | Luxueus wonen bij het water

Idyllisch wonen bij het water, in een oase van rust en groen… en toch op fietsafstand van het stadscentrum. Dit hoeft geen droom te blijven, tenminste niet voor de bewoners van Mirab’eau. Het project bevindt zich niet toevallig aan de iconische Mirabrug in Hamme. Deze residentie aan de oever van de Durme huisvest 45 erkende assistentiewoningen, naar een ontwerp van CONIX RDBM Architects. Allemaal afgewerkt met aluminium systemen van AluK. 

Elegant, strak en residentieel: meteen drie eigenschappen die het project Mirab’eau typeren. De focus ligt op verbinding tussen wonen, water en groen. Er ging veel aandacht naar licht en uitzicht, wat betekent: grote raampartijen. Het is vanuit die optiek dat er gezocht werd naar hoogkwalitatieve materialen met mogelijkheid tot grote hoogtes. En net dat is wat het Venta raam- en deursysteem en het S141 schuifdeursysteem bieden.

Naadloze aansluiting bij architectuur

“Aluminium is kwalitatief en onderhoudsvriendelijk. Het zet minder uit dan hout en is bovendien kleurvast. Je kan er elke kleur of structuur op zetten. In dit geval kozen we voor een metaal look. De ramen werden bewust sober gehouden tegenover de baksteen en ze sluiten naadloos aan bij de architectuur van het gebouw. De afgeronde hoeken en terrassen rondom het gebouw maken het geheel zachter en leggen de nadruk op de verbinding”, vertelt architect Gerrit-Jan Van Eck van Conix RDBM Architects.

In tegenstelling tot traditionele serviceflats werd hier gekozen voor losse gebouwen met daartussen voldoende ruimte voor groen én behoud van zicht op het water. De gebouwen zijn kleinschaliger en hebben elk hun eigen inkom en ondergrondse garage. Zo wordt de nabijgelegen fietsroute niet overstelpt door geparkeerde wagens en kunnen ook zorgverleners makkelijk ondergronds parkeren. Dat de markt van Hamme goed bereikbaar is met de elektrische fiets, is voor de bewoners nog een extra plus.

Venta & S141 onder de loep

Venta is een vlak systeem voor ramen en deuren. Deze profielen sluiten naadloos aan bij de elegante en strakke uitstraling die de architect hier voor ogen had. Venta gaat levenslang mee en beantwoordt aan de hoogste isolatienormen. Uiterst geschikt voor nieuwbouw en lage-energiewoningen dus.

Voor de schuifdeuren koos aannemer Hero Construct/Springvis voor de S141, een standaard schuifdeursysteem met een strak design. Het is ontworpen voor intensief gebruik in woningen, appartementen en openbare gebouwen en dus perfect passend bij een project als Mirab’eau. Raamconstructeur R² Projects nam de plaatsing van de systemen voor zijn rekening.

“De grote schuiframen zorgen ervoor dat buiten maximaal naar binnen wordt gehaald. Stel dat de bewoners in een latere fase bedlegerig worden, kunnen ze zo toch nog genieten van het buitengevoel”, besluit architect Gerrit-Jan Van Eck.

Constructeur: R2 Projects
Bouwheer: Springvis - HERO CONSTRUCT NV
Architect: CONIX RDBM Architects

Project

Mira'beau

Locatie

Hamme

Type

Residentieel