06 jan. 2020

REVIVE®: AluK zet in op circulair bouwen met isolatoren uit gerecycleerd PET-materiaal

REVIVE®: AluK zet in op circulair bouwen met isolatoren uit gerecycleerd PET-materiaal

Tien jaar geleden verbaasde AluK de bouwwereld met zijn High Insulation-systemen met ABS-isolatoren. Nu neemt het bedrijf zijn pioniersrol opnieuw ter harte met de lancering van isolatoren van 100% gerecycleerd petmateriaal. “Op dit moment zijn wij de eerste aluminiumsysteemleverancier in België én Nederland met dergelijk innovatief systeem”, klinkt het.

Als wereldwijde leider met meer dan 70 jaar ervaring op het vlak van design en productie van aluminiumsystemen wil de Aluk Group zijn steentje bijdragen aan een beter milieu en een circulaire economie. “Tijdens dit productieproces gebruiken we grondstoffen op een efficiënte manier en vermijden we afval”, vertelt Stefaan De Kegel, Research & Development Manager bij AluK Benelux. “We geven heel wat plastic een tweede leven. In één draaikiepraamsysteem met een afmeting van 1230 x 1480 mm verwerken we tot maar liefst 65 petflessen van 1,5 liter.”

Duurzamer én mooier eindproduct

In eerste instantie zijn de Themis- en Kolossystemen uitgerust met isolatoren van gerecycleerd petmateriaal. In 2020 volgen ook de Triton- en Hermessystemen. “Met de REVIVE® isolatoren bekomen we een mooier eindresultaat omdat we ze perfect kunnen poedercoaten in een kleur naar wens. De petprofielen zijn bovendien recycleerbaar en permanent herbruikbaar zonder verlies van eigenschappen en met minimale CO2-uitstoot,”vertelt Steffen Hageman, CEO van AluK Benelux. Omgevingsinvloeden zoals warmte, koude en luchtvochtigheid hebben nauwelijks invloed op de vorm van de isolator omdat die minder vocht bevat. De petprofielen hebben eveneens een goede weerstand tegen uv-stralen. “Op dit moment zijn wij de eerste aluminium systeemleverancier in België en Nederland met deze innoverende systemen, net zoals we dat tien jaar geleden ook waren met onze High Insulation-systemen met ABS-isolatoren”, aldus Steffen Hageman.

Gerecycleerd aluminium

Met deze innovatieve reeks REVIVE® blijft Aluk zijn producten verduurzamen. Daarenboven kan de producent rekenen op hetzelfde engagement bij zijn leveranciers. “Zij recycleren ons basismateriaal aluminium op grote schaal, zonder kwaliteitsverlies”, legt Stefaan De Kegel uit. “Zo wordt 75% van al het geproduceerde aluminium in de afgelopen 140 jaar vandaag nog steeds hergebruikt. Daarbovenop maken onze leveranciers onze profielen met X-ECO-legeringen die voor 80 % bestaan uit gerecycleerd constructiemateriaal. Leuk weetje: 45% daarvan bestaat uit gesloopte ramen.” X-ECO-legeringen zorgen ook voor een CO2-reductie. Zo brengen standaardlegeringen 7 ton CO2-uitstoot per ton aluminium voort. Bij X-ECO-legeringen is dat slechts 2 ton CO2.

Duurzame stap vooruit

Met meer dan 70 jaar ervaring voldoen de bouwsystemen van AluK aan de complexe technische vereisten.” We trachten de markt altijd een stapje voor te zijn. Onze producten bieden dan ook krachtige oplossingen dankzij onze voortdurende inspanningen op het vlak van R&D. We zijn trots dat we met deze innovatie opnieuw een duurzame stap vooruit kunnen zetten”, besluit Stefaan De Kegel.

Blijf op de hoogte